Therapie in de buitenlucht werkt

Vijf jaar geleden startten GZ-psychologen Irina Poleacov en Christel Westgeest hun maatschap ‘De Buitenpsychologen’. Zij zien hun cliënten niet in behandelkamers, maar in de buitenlucht. Daarbij zien ze de natuur als co-therapeut. 

De twee psychologen zijn voorlopers van een nieuwe ‘groene’ stroming binnen de geestelijke gezondheidszorg. ‘Voorheen vertelden we onze cliënten – die onder meer kampten met depressies – dat ze naar buiten moesten om meer te bewegen’, vertellen ze. ‘Dat deden we zittend, binnen vier muren, met op tafel de onvermijdelijke doos tissues, die de cliënt dikwijls aanzet tot de gedachte: ik ga níet huilen. Maar mensen zijn niet gemaakt om aan tafel tegenover elkaar te zitten, terwijl de therapeut vaak ook achter een laptop driftig aantekeningen maakt, en op de achtergrond een klok hard tikt. Dat werkt het ongemak en de schaamte alleen maar in de hand.’

Therapie in buitenlucht werkt 

Van de vrouw die tijdens sessies van spanning continu moest overgeven en de jongen die al anderhalf jaar gameverslaafd was. De vele praktijkvoorbeelden bewijzen dat door weer en wind wandelen en praten werkt. Daarnaast komen sommige ziekten eerder aan het licht, zoals seksuele stoornissen. Poleacov: ‘Mensen ervaren buiten letterlijk en figuurlijk meer ruimte.’ Op de website van de Buitenpsychologen kun je inmiddels zestig andere buitenpsychologen vinden die verspreid over het hele land zitten. 

‘Groene pionier’ 

De Buitenpsychologen zijn niet de enige voorlopers. Zo riepen de Stichting Green Mental Health en natuureducatie-organisatie IVN De Groene GGZ in het leven. Een initiatief dat pleit voor een grotere rol van natuur in behandelingen.  De Groene GGZ benoemde 14 geestelijke gezondheidsinstellingen tot ‘groene voorlopers’, waaronder Mondriaan in Heerlen. Deze instelling zet al sinds de jaren ’80 haar omvangrijke tuin en kas in voor therapieën. 

Bron

Meer weten over hoe wandelen in de natuur kan helpen om psychische problemen te voorkomen en te genezen? Lees het hele artikel ‘De donkere wolken verdrijven in de herfstregen: therapie in de buitenlucht’ op Trouw.nl.