Op 10 oktober vond in Nijmegen het Nationaal Voetgangerscongres plaats, dat dit jaar een recordaantal bezoekers trok. Het sfeervolle Concertgebouw bood een inspirerende omgeving voor een dag vol verrassende ideeën, boeiende discussies en waardevolle kennisuitwisseling. Onder de aanwezigen waren ook tal van City Deal-partners, die hun expertise en innovatieve visies op lopen deelden met een enthousiast publiek.
De dag startte met een keynote van Cilia Daemen, wethouder van Nijmegen. Zij vertelde hoe de stad al flinke stappen zet om meer ruimte voor lopen te maken. En ze had goed nieuws! Een dag eerder was de dag Gebiedsvisie Stationsgebied aangenomen door de gemeenteraad. ‘Het wordt dus nog beter’.
Dennis van Sluijs van Goudappel hield een sessie over het loopstromenmodel dat Goudappel heeft ontwikkeld. Dit model schat hoeveel voetgangers er op elk wegdeel in Nederland lopen. Waardevolle informatie voor gemeenten en provincies die straten en pleinen beter willen inrichten voor voetgangers.
Caroline Porsius van Staatsbosbeheer nam de bezoekers mee naar buiten voor een walkshop. Staatsbosbeheer viert dit jaar het 125-jarig bestaan en heeft het jaar 2024 uitgeroepen tot het jaar van het bos. Caroline vertelde over het streven van Staatsbosbeheer naar een natuur inclusief Nederland met groene paden van de voordeur tot diep in het bos of op de hei.
Martine de Vaan – programmaleider van de City Deal Ruimte voor Lopen – gaf deelnemers een kickstart bij het opzetten van voetgangersbeleid. Aan de hand van de Toolbox Loopbeleid gaf ze inzicht in de aanpak van de koplopende gemeenten uit de City Deal. Ook werden de deelnemers uitgedaagd een quickscan te maken. De deelnemers vertrokken met een actielijst voor de vervolgaanpak op zak.
Marco Duijnisveld en Frank Groot van Movaris deelde de nieuwste economische inzichten over voetgangers in winkelgebieden Wat blijkt? Een voetganger besteed per bezoek minder dan andere vervoersmiddelen, maar komt vaker terug. Ook blijkt dat een voetganger per maand meer uitgeeft dan een andere bezoeker. Voetgangers zijn dus ook vanuit ecomisch oogpunt belangrijk voor vitale centra
Frank Hart van Wandelnet nam zijn gasten ook mee naar buiten. Met Collectief Natuurinclusief en de Coalitie NLBuiten streeft Wandelnet naar meer ruimte voor het duurzaam kunnen beleven van het Nederlands cultuurlandschap. In deze workshop laten liet hij zien wat daar voor nodig is en welke kansen er zijn.
De City Deal Ruimte voor Lopen is ook een van de initiatiefnemers van het Nationaal Masterplan Lopen, dat tijdens het Nationaal Voetgangerscongres werd gelanceerd. Dit gezamenlijke actieplan van overheden, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en bedrijven heeft als doel om lopen voor iedereen een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven te maken.
Magazine LOPEN
Na afloop van het congres kregen alle bezoekers een exemplaar van het magazine LOPEN mee naar huis. Deze jaarlijkse uitgave van de City Deal Ruimte voor Lopen staat ook dit jaar weer boordevol inspirerende praktijkverhalen, frisse inzichten en ideeën om lopen nog meer ruimte te geven. Een waardevol naslagwerk voor iedereen die het lopen een stap verder wil brengen!