Vorige week was het symposium van NLBuiten waarop Ankie van Dijk namens Wandelnet vertelde over hun missie: een bewandelbaar Nederland. Een land waarin alle kleine paden bijdragen aan een gezonde en gelukkige samenleving.
Een mooi symposium dat een unieke coalitie van samenwerkingspartners bij elkaar bracht. Stuk voor stuk organisaties die zich richten op het vergroten van de ruimte voor recreatie en het toegankelijker maken van landelijk gebied. De presentaties en gesprekken lieten ons met vele praktijkvoorbeelden zien hoe wij kunnen bijdragen aan meer wandelmogelijkheden. Uiteraard met hulp van overheden en grondeigenaren. . Denk hierbij aan boerenlandpaden, schouwpaden langs watergangen, landgoederen en nieuwe natuur.
NLBuiten en het manifest NLBuitenKansen
NLBuiten is een coalitie van vijftien toonaangevende organisatie uit de natuur-, recreatie- en sportsector. Samen stelden ze het manifest NLBuitenKansen op. Hierin klinkt de oproep om het tekort aan ruimte voor recreatie in Nederland aan te pakken. Meer ruimte kan er komen door landelijk beleid waarin natuur, gezondheid en welzijn centraal staan. Onze Grondwet ondersteunt dit door in artikel 22 te stellen dat ‘de overheid verantwoordelijk is voor het creëren van voorwaarden voor vrije-tijdsbesteding.’ “Dit slapende grondwetsartikel verdient volgens ons aandacht”, vindt Wandelnet. “Het moet worden opgenomen in de Omgevingswet en omgevingsverordeningen van provincies.”
Fred Bloot, voorzitter van NLBuiten, benadrukte tijdens het symposium het belang van betrokkenheid: “Blijf aangehaakt bij ontwikkelingen. Wie niet aan tafel zit, staat zelf op het menu en wordt opgegeten. Dan wordt niet met jou, maar over jou beslist.”
Wandelnet en het belang van onverharde paden
De wandelvraag is groter dan het aanbod, en bij Wandelnet zien ze kansen in de verandering van het landelijk gebied. Boerenlandpaden en paden langs watergangen kunnen helpen om nieuwe wandelmogelijkheden dicht bij huis te creëren. Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet, onderstreept het belang van aantrekkelijke, onverharde paden zonder hinder van fietsers of auto’s. “Lopen verbindt en draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van mensen. Dit sluit perfect aan bij de bredere doelstellingen van NLBuiten.”
Gezondheid en geluk centraal
Meer wandel- en recreatiemogelijkheden is niet alleen belangrijk voor onze lichamelijke gezondheid, maar draagt ook bij aan het geluk van de bevolking. Nederland staat steevast in de top 10 van gelukkigste landen, mede dankzij onze ‘groenblauwe’ leefomgeving. Deze natuurlijke rijkdom is geen vanzelfsprekendheid; NLBuiten roept de overheid daarom op om meer ruimte te maken voor recreatie, met speciale aandacht voor natuur, landschap en cultuurhistorie.
Investeren in een recreatief landschap levert tenslotte ook economische voordelen op. De vrijetijdssector draagt met een omzet van bijna 96 miljard euro bij aan 6,9% van de werkgelegenheid in Nederland. Daarom is het van groot belang dat menselijk welzijn centraal staat in ruimtelijke (her)inrichtingsplannen, van waterveiligheid tot woningbouw.
Conclusie
De coalitie NLBuiten maakt zich hard voor een groenere en meer toegankelijke buitenruimte. Dankzij de samenwerking tussen terreinbeheerders, grondgebruikers en de recreatie- en sportsector, kunnen we stappen zetten richting een toekomst waarin recreatie en natuur elkaar versterken. Onze partner Wandelnet draagt met praktijkvoorbeelden en nieuwe wandelpaden graag haar steentje bij aan deze missie.
Meer informatie? Download het manifest via de website van Wandelnet en blijf betrokken bij de ontwikkelingen.