Vorige week hadden we de eerste bijeenkomst van 2025 rondom het Nationaal Masterplan Lopen (NML). Ontzettend mooi om te merken hoeveel energie hierop zit! Met 30 actiepunten zetten we een stevige stap richting een voetgangersvriendelijk Nederland. Inmiddels zijn er al 11 acties gestart, variërend van het versterken van samenwerking tussen overheden tot het ontwikkelen van kennis over voetgangersnetwerken. We nemen je graag mee in de voortgang.
Wat is het Nationaal Masterplan Lopen?
Het Nationaal Masterplan Lopen heeft als doel lopen als volwaardig en vanzelfsprekend onderdeel van mobiliteit en stadsontwikkeling te positioneren. Het plan bevat 30 concrete acties die ervoor moeten zorgen dat voetgangers betere infrastructuur, meer ruimte en een sterkere positie in beleidskeuzes krijgen. Dit doen we samen met een breed netwerk van overheden, kennispartners en maatschappelijke organisaties.
Acties die al gestart zijn
Binnen het masterplan zijn 11 acties in uitvoering. Dit betekent dat werkgroepen zijn gevormd en de eerste stappen gezet worden. Dit zijn de acties die al lopen, inclusief de organisatie die een coördinerende rol heeft:
- Inzicht in verkeers- en valongevallen bij voetgangers in kaart brengen. Coördinerende organisatie: MENSenSTRAAT.
- Provincie-overleg lopen – Provincies wisselen kennis en ervaringen uit over loopbeleid en werken aan gezamenlijke initiatieven. Coördinerende organisaties: Provincies Overijssel en Groningen.
- Gemeente-overleg lopen – Gemeenten bespreken hoe ze lopen beter kunnen integreren in hun beleid en praktijk. Verschillende gemeenten rouleren als coördinator.
- Opleidingen hoger onderwijs – Lopen wordt als vast onderdeel opgenomen in relevante hbo- en universitaire opleidingen. Coördinerende organisatie: Gemeente Zwolle.
- Opschalen loopminutenkaarten – Gemeenten onderzoeken hoe ze kaarten met loopafstanden effectiever kunnen inzetten. BeweegAlliantie heeft dit actiepunt opgestart.
- Beweegvriendelijke schoolomgeving – Lopen en bewegen rondom scholen, kinderopvang en consultatiebureaus stimuleren. De coördinerende organisatie: BeweegAlliantie.
- Voetgangersnetwerkkaarten – Ontwikkeling en toepassing van netwerkkaarten om looproutes in steden en regio’s te verbeteren. CROW is coördinator. Dit is het actiepunt waar de meeste partners aan mee werken.
- Fysieke barrières voetgangers – Inventariseren en aanpakken van barrières zoals spoorwegen, snelwegen en grote kruisingen. Daarbij onderscheiden we twee sporen: lijn-infrastructuur en kleinschalige en/of lokale barrières. Wandelnet is coördinator voor het eerste spoor.
- Veilig en snel oversteken – Kennis ontwikkelen en delen over hoe voetgangers veiliger en sneller kunnen oversteken. Coördinator: Gemeente Rotterdam.
- Recreatieve wandelnetwerken – Verbeteren en uitbreiden van wandelroutes en netwerken voor recreatief lopen. Coördinerende organisatie: Wandelnet
- Voetgangersvriendelijke eisen in gebiedsontwikkeling – Stimuleren dat looproutes standaard onderdeel worden van nieuwe gebiedsontwikkelingen. Dit actiepunt wordt gecoördineerd door Rebel Group.
Een aantal andere actiepunten hebben een startbijeenkomst gehad. Heb je interesse om je aan te sluiten bij een actiepunt? Neem contact op met het bureau Ruimte voor Lopen (info@ruimtevoorlopen.nl).
Samen bouwen aan een loopvriendelijk Nederland
Het Nationaal Masterplan Lopen is een beweging, geen eenmalig plan. Met de inzet van rijk, gemeenten, provincies, kennispartners en maatschappelijke organisaties werken we toe naar een omgeving waarin lopen de logische keuze is.
Wil je bijdragen of meer weten? Abonneer je op de nieuwsbrief van Ruimte voor Lopen en blijf op de hoogte van de voortgang