Wist je dat Nederlanders tussen 2019 en 2023 33% meer zijn gaan lopen? Ze nemen vaker de benenwagen en leggen daarbij een langere afstand af. Dit komt vooral doordat ommetjes en wandelingen sinds corona aan populariteit hebben gewonnen. Wat we gemiddeld verlopen? 1,1 kilometer per dag en we doen er zo’n 17 minuten over. Dit andere feitjes ontdek je nu in de brochure ‘Loopfeiten 2024’. Een uitgave van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).
In de 32-pagina’s tellende brochure komen allerlei loopfeiten over 2023 aan bod. Zo lezen we dat Nederlanders in dit jaartal 4,2 miljard ritten te voet maakten, waarbij de afgelegde afstand 6,9 miljard kilometer was. Vooral op de kortere afstanden is lopen populair. 83% van onze medelanders loopt afstanden tot 500 meter; tussen de 500 meter en 1 kilometer gaat 51% te voer. Bij langere afstanden neemt het aandeel lopen snel af: bij ritten tussen de 6,3 en 10 kilometer is het aandeel lopen nog maar 7% en bij 12+ amper 0,5%.
Toeren/wandelen belangrijkste motief
In de brochure ‘Loopfeiten 2024’ komen motieven om te lopen aan bod. Voor toeren/wandelen speelt wandelen veruit de grootste rol. Bijna driekwart van de ritten voor dit motief lopen Nederlanders; bij andere motieven is er een kleinere rol weggelegd voor lopen. Maar 24%^van de ritten voor winkelen en boodschappen doen gaat te voer en maar 22% van de onderwijs-ritten.
Nederlanders met een migratieachtergrond lopen relatief vaker
Een opvallend feitje is dat Nederlanders die hun roots in een ander land hebben vaker lopen dan andere Nederlanders. Daarbij geldt wel dat zij vaker in sterk of zeer sterk verstedelijkte gebieden wonen. En in dat soort gebieden lopen mensen nu eenmaal vaker, maar de meeste voorzieningen zijn ook véél dichterbij dan in dorpse gebieden.
Benieuwd naar de hele brochure ‘Loopfeiten 2024’? Lees ‘m nu!