Goudappel wint prijs met paper over Nederlands Loopstromenmodel

Voetgangers worden steeds belangrijker in steden. Toch weten we nog niet zoveel over hoe mensen lopen. Er zijn wel schattingen, maar die gaan vaak alleen over drukke gebieden zoals stadscentra. Daarom heeft Goudappel een model gemaakt. Dit model schat hoeveel voetgangers er op elk wegdeel in Nederland lopen.

Het Nederlands Loopstromenmodel zorgt ervoor dat voetgangers meer aandacht krijgen. Gemeenten en provincies kunnen met deze informatie straten en pleinen beter maken voor voetgangers. Zo ontstaat er een prettiger en toegankelijker netwerk voor iedereen die loopt.

Wat is het Nederlands Loopstromenmodel?

We zijn allemaal wel eens voetganger, bijvoorbeeld op weg naar werk of tijdens het winkelen. Omdat lopen goed is voor het milieu, de gezondheid en de leefbaarheid van steden, willen veel beleidsmakers voetgangers meer ruimte geven. Maar waar lopen mensen precies? Waarom kiezen ze die route? Het Nederlands Loopstromenmodel geeft antwoord op deze vragen. Het model laat zien hoeveel voetgangers er op een bepaalde plek lopen en waarom ze dat doen. Zo kunnen steden beter worden ingericht voor voetgangers.

Met dit model kan Goudappel gemeenten helpen bij het maken van keuzes. Het model biedt inzicht in looproutes, drukke plekken en belangrijke bestemmingen, zoals stations of winkelcentra. Gemeenten kunnen zo knelpunten aanpakken en de openbare ruimte aantrekkelijker maken voor iedereen.

Eerste prijs voor CVS-paper over Loopstromenmodel

Adviseurs Tom Thomas, Samir Ajanovic en Dennis van Sluijs van Goudappel schreven een paper over dit model. Dit onderzoek won de eerste prijs op het CVS Congres in november 2024.

Wil je meer weten? Lees hier het volledige onderzoek: Nederlands Loopstromenmodel: inzicht in en beïnvloeden van voetgangersstromen.