Ruim één derde van de Nederlanders wandelt dagelijks, deze conclusie trekt het Mulier Instituut in haar factsheet ‘Nederlanders aan de wandel.’ Daarin neemt ze het wandelgedrag van Nederlanders van 16 jaar en ouder onder de loep: 38% wandelde dagelijks, 37% wekelijks en nog 25% maandelijks, minder of helemaal niet.
Het wandelgedrag verschilt wel licht per groep. Dat hangt samen met leeftijd, opleiding en hoe vaak iemand sport. Zo wandelt 13% van de 65+’ers niet, tegenover 4% van de 16- tot 34-jarigen. Dus hoe jonger, hoe meer er wél wordt gelopen! Én mensen met een theoretische opleiding of personen die veel sporten, lopen vaker dan mensen met een praktische opleiding en niet-sporters.
Van ontspanning tot functioneel lopen
Mensen hebben diverse redenen om te wandelen: uiteenlopend van ontspanning (80%), gezondheid (77%) tot natuurbeleving (70%). Mensen met een aandoening wandelen vaker voor hun gezondheid dan mensen zonder beperking. Naast wandelen onderscheidt het instituut functioneel lopen: te voet naar een bestemming gaan zoals de sportschool of werk. 56% van de ondervraagden zegt dit in 2024 te hebben gedaan. Vooral locaties in de openbare ruimte zoals parken en pleinen bezoeken ze vaak te voet.
Waar lopen mensen?
Een goed wandelnetwerk dat begint bij de achterdeur blijkt essentieel: 8 op de 10 mensen geeft immers aan te wandelen in de eigen buurt. Gevolgd door natuurgebieden en parken. Nabijheid en aantrekkelijkheid van een loopomgeving speelt daarbij uiteraard een niet te onderschatten rol. En daarin doet Nederland het al vrij goed: 77% vindt de eigen buurt fijn om in te wandelen.
Natuurlijk zijn mensen ook van mening dat het lopen nog meer gestimuleerd kan worden. Bijvoorbeeld door meer wandelroute, betere bewegwijzering en meer groen. Belangrijke aandachtspunten voor mensen met een beperking zijn toegankelijkheid en het wegnemen van fysieke barrières.
Conclusie
Kortom, wandelen is een populaire activiteit in Nederland, vooral voor ontspanning en gezondheid. Er zijn echter verschillen tussen bevolkingsgroepen en mogelijkheden om het wandelgedrag verder te stimuleren door de omgeving aantrekkelijker en toegankelijker te maken.
Benieuwd naar alle conclusies? Bekijk de factsheet ‘Nederlanders aan de wandel.’