Op de werklocatie de Gelderse Poort in Arnhem wordt hard gewerkt aan meer Ruimte voor Lopen

Fietsersbond en onze partner Wandelnet slaan hun handen ineen met het project Beweegvriendelijke Werklandschappen. Vier bedrijventerreinen dienen komend jaar als proeftuin om op allerlei manieren meer mensen te laten bewegen van, naar en tijdens het werk. En nog eens vier werklocaties willen meeleren van deze proeftuinen. Want we weten allemaal dat Nederland zitkampioen is met 9,2 uur zitten per dag. Tijd om dit te veranderen. Martine Sluijs is projectleider van dit mooie project en vertelt ons bij over de Gelderse Poort.

De Gelderse Poort is een bedrijventerrein in Arnhem zoals we er vele kennen in Nederland. Het bestaat uit 23 kantoorpanden, 90 bedrijven en er werken zo’n 5.000 mensen. “Het is één van onze proeftuinen voor Beweegvriendelijke Werklandschappen”, leidt Martine in. “Hier gaan we een jaar lang allerlei initiatieven nemen om mensen te activeren. Om ze laten bewegen. En dat langs drie sporen: lopen, fietsen en buiten werken. Doel is dat mensen dit massaal gaan doen én bedrijven beweging opnemen in hun beleid.”

Waarom de Gelderse Poort?

Over die vraag hoeft Martine niet lang na te denken. “In het hele land zijn we gaan kijken naar goede toplocaties. Voordeel van de Gelderse Poort is dat veel locaties zich met deze locatie kunnen identificeren. Een groot pluspunt, want we kunnen dan bij andere locaties goed werkenden oplossingen overnemen. Bovendien is de Green Business Club actief op dit bedrijventerrein. Dit is een organisatie die helpt om terreinen duurzamer en groener te maken. Super, want zij hebben al contacten met bedrijven.” Tenslotte vindt de projectleider het een dikke plus dat Arnhem ‘loopstad’ is, nummer 5 staat van de gezondste groeisteden in Nederland, en er goede contacten zijn tussen de Gelderse Poort met de gemeente.

Maatregelen voor de voetganger

Het project richt zich niet per se op het aanleggen van een hele nieuwe infrastructuur, maar gaat uit van de bestaande infrastructuur. Hoe kunnen we die beter inrichten? Hoe kunnen we looproutes nog aangenamer maken en beter bewegwijzeren? Martine: “Het is eigenlijk al best een goede loopomgeving. Er zijn stukjes groen dichtbij en je hebt de keuze uit verschillende paden en stoepen. Natuurlijk zijn er wel verbeterpunten, bijvoorbeeld op het gebied van toegankelijkheid en signing, zodat je routes beter ziet. En ik zelf had laatst dat ik een route liep en om het rondje af te maken over een stuk fietspad terug moest lopen. Het liefste wil je dat alle infrastructuur goed aansluit. Daarnaast is het een stenige omgeving, we willen meer groen. Er mogen meer aanlandplekken komen, van waaruit je jouw wandeling kunt starten.”

Mooie samenwerking tussen Fietsersbond en Wandelnet

Genoeg verbeterpunten dus, maar er gaat ook heel erg veel goed. Zo vindt Martine het ‘geweldig’ om te zien dat de Fietsersbond en Wandelnet samenwerken aan dit project. “Ze vinden elkaar in het doel om meer te bewegen. In gezondheid, in vitaliteit. Op de locatie staat fietsen en lopen elkaar niet in de weg: ieder heeft een eigen gebruiksruimte. Lopen lijkt er misschien iets beter georganiseerd. Als ik zie hoeveel verschillende voetpaden je hebt: gravel, trottoirs, landelijke paadjes…

Projecten om mensen te enthousiasmeren voor lopen

Wat we precies gaan doen? We liften sowieso mee met landelijke campagnes: Wandel tijdens je werkdag (april), fietsen naar je werkdag (mei) en Outdoor Office Day (juni). 3 april is het Wandel Tijdens je Werkdag. Daar maken wij een hele week van die 100% om de voetganger draait. We gaan routes maken, allerlei werkwandelingen organiseren. We laten tal van opties zien die je lopend kan doen: vergaderen, brainstormen, bellen, lunchwandeling et cetera.

Daarnaast willen we veel dingen uitproberen en doen. En vervolgens monitoren hoe het werkt. Belangrijk is ook dat we niet alleen kijken naar ruimtelijke verbeteringen en het activeren en trainen van mensen, maar ook aan de slag gaan met bedrijven bewegen van naar en tijdens het werk als werkcultuur in beleid op te nemen. De uitkomsten van de proeftuinen gaan we breed delen en promoten, want je wilt dat de kennis hierover wordt voortgezet. Die campagne geven we vervolgens met de proeftuinen samen verder vorm, maar ik kan één ding beloven: ‘we gaan allerlei ludieke, opvallende dingen doen, waardoor niemand er onderuit komt om gewoon naar buiten te gaan.’ Eén van haar ideeën is goed gejat van het Voetgangerscongres: het uitleggen van rode lopers voor de voetganger.