De voetganger – te vaak zien we mensen die lopen als één homogene groep. Maar er zit natuurlijk een levensgroot verschil tussen de sportieve twintiger die een wandeling van 10 kilometer maakt en een oudere vrouw voor wie een ommetje het hoogst haalbare is. Net zoals dat mensen in een rolstoel en ouders met kinderwagens de openbare ruimte heel anders ervaren. Ruimte voor lopen maken vraagt oog voor die diversiteit, aldus Biind.
Allereerst: iedereen die reist, is in de eerste plaats voetganger. Toch geeft ons huidige mobiliteitssysteem onvoldoende prioriteit aan voetgangers. Als er al aandacht voor is, dan creëren we ruimte voor ze: in de vorm van een stoep. Biind: “Die biedt bij uitstek ruimte om te lopen, zou je zeggen. En alle stoepen samen vormen een netwerk van doorlopende verbindingen: het loopnetwerk.”
Te weinig aandacht voor wie loopt en waarom
De schrijver merkt echter zelf al op dat zo’n stoep te weinig rekening houdt met de verschillende groepen die lopen: kinderen, ouders, senioren en mensen met een beperking. Ieder heeft andere behoeften en ervaren andere obstakels als het gaat om lopen. Zo is het voor ouderen en mensen in een rolstoel belangrijk dat een looproute tredevrij is; zonder trappen, maar met liften of – nog beter – hellingbanen. Voor mensen met een visuele beperking zijn slecht verlichte voetpaden niet te doen. Dit betekent dat loopnetwerken in veel gevallen niet beantwoorden aan hun behoeften. Als het gaat om continuïteit, samenhang en comfort.
Open dialoog nodig
Om die behoeften en barrières scherp te krijgen is samenwerking met de diverse belanghebbenden nodig. Een open dialoog tussen verschillende groepen voetgangers, belangenorganisaties, beleidsmakers bij gemeenten, provincies en rijksoverheid, planners én ontwerpers.
Aandacht voor diversiteit in Nationaal Masterplan Lopen
Wij zijn ons bewust van de diversiteit onder voetgangers. In het Nationaal Masterplan Lopen is daarom een belangrijke rode draad dat iedereen veilig moet kunnen lopen en verblijven. De ambitie die dat het mooiste verwoordt: “Iedereen kan veilig en zonder voorbehoud lopen en verblijven in de openbare ruimte ongeacht motief, leeftijd, permanente of tijdelijke fysieke en / of mentale beperkingen. (pagina 10). Maar ook bij andere ambities (pagina 10 – 12) gaat het over diverse doelgroepen en inclusiviteit.
Lees het hele artikel van Biind: Ruimte voor lopen vraagt oog voor diversiteit.