Pleidooi voor rechtvaardige straten met gelijkwaardige positie voetganger

Gespot bij ZinInOpvoeding: De Amsterdamse hoogleraar ‘Stedelijke Mobiliteit’ Marco te Brömmelstroet pleit voor rechtvaardige straten. “Een ruimte waarin voetgangers gelijkwaardig zijn aan autoverkeer.” Hij roept ouders op om actie te ondernemen, om de ruimte letterlijk terug te claimen voor hun kinderen. Zodat zij weer veilig over straat kunnen wandelen en kunnen spelen.

Rechtvaardige straten

“Waarom nemen we voor lief dat onze kinderen de straat is afgenomen?” vraagt te Brömmelstroet zich af. “De straat is iets wat we delen. Een openbare ruimte, net als de lucht of de taal, en we moeten er samen betekenis aan geven.” Hij introduceert het begrip ‘rechtvaardige straat’.  Een manier van kijken naar de openbare ruimte, waarom die ruimte van iedereen is. Een verhaal waarin je jouw kinderen zonder angst de straat op durft te laten gaan. Waarin je elkaar zonder drempels kunt ontmoeten. Een ruimte waarin voetgangers de auto niet vóór hoeven te laten gaan (figuurlijk gezegd).

Auto zette straatbeeld op de kop

Volgens de hoogleraar is het straatbeeld sinds de intrede van de auto enorm veranderd. “We zijn gaan denken dat iedereen individueel zo snel en eenvoudig mogelijk van A naar B moet kunnen komen. Dat verhaal zijn we 100 jaar geleden gaan vertellen en daar hebben we de straten sindsdien op ingericht. Maar waar eindigen we dan?” Hij wist erop dat voor die tijd de straat voor alles en nog wat was. “Het was de ruimte tussen de huizen waar mensen elkaar ontmoetten, waar kinderen speelden en ieder zijn gang ging.”

Niet dat we allemaal terug moeten naar die tijd, maar te Brömmelstroet houdt wel een pleidooi voor een andere inrichting van straten. En hij ziet wél degelijk dat het ook anders, beter kan. “Er zijn goede voorbeelden. In Den Haag is er een ‘schoolstraat’ die ’s ochtends en ’s middags rond de schoolbel wordt afgesloten met een hek, zodat er geen auto’s in kunnen. In Parijs zijn in 2 jaar zo al 180 schoolstraten gekomen.” Goed voorbeeld doet volgen?

Lees het hele interview: ‘Waarom nemen we voor lief dat onze kinderen de straat is afgenomen?’