“De mens is gemaakt om te wandelen”

In het Algemeen Dagblad (AD) gaan journalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johny Buivenga op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. Onlangs schreven ze over wandelen door verschillende specialisten te interviewen. 

Tezamen komen ze tot de conclusie dat lopen stress verlaagt. Wat hard nodig is, want stress is één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in Nederland. 1 op 7 werknemers heeft last van burn-outklachten. “Dat zijn één miljoen Nederlanders”, vat registerpsycholoog Hilde Backus samen. Zij schreef het boek ‘Wandelcoaching bij stress en onzekerheid; 7-Stappenplan voor coaches die de natuur in willen’. 

Natuurcoaching is driedubbele bonus

In de natuur coachen, is volgens haar een driedubbele bonus: je beweegt, al wandelend heb je de beste gesprekken en dezelfde beweging maken bevordert de onderlinge connectie die mensen ervaren. Backus: “Dat wordt ‘synchronized movement’ genoemd. Wandelen activeert in de hersenen de beloningsgebieden, waardoor je een fijn positief gevoel ervaart en die persoon ook leuker vindt.” 

Dé mens is gemáákt om te wandelen 

Volgens de sportcoach en gedragspsycholoog Johny Buivenga moeten we wandelen echter niet opvatten als concept. Als nieuwe hype. “De mens is gemaakt om te wandelen. Een kwartier in de natuur vermindert het stresshormoon cortisol al. Het is absurd als we gaan bewijzen dat wandelen gezond is. Het is gewoon heel raar om de hele dag binnen op een stoel te zitten.”  

Bron:

Benieuwd naar alle inzichten? Lees het volledige artikel op AD.nl.