Kleine veranderingen maken groot verschil in wandelbare stad

Hoe maak je steden aantrekkelijker voor wandelaars? Kleine ingrepen maken vaak al een groot verschil, zo vonden Delftse onderzoekers. Zij namen het centrum van Delft onder de loep. 

Nu steeds meer stadscentra autovrije zones worden, beleeft het begrip ‘de wandelbare stad’ een grote opmars. Bestuurders zien steeds meer in dat een stad die aantrekkelijk is voor voetgangers meer voordelen met zich meebrengt. Zo is de luchtvervuiling minder en voelen mensen zich gezonder én gelukkiger. 

Combineer fysieke en mentale aspect

Naar de effecten van de wandelbare stad zijn verschillende onderzoeken gedaan. De meest recente: Het Delftse onderzoek dat vorige maand in het Journal of Urban Design verscheen. Dat laat zien dat hele kleine ingrepen al grote resultaten opleveren. Maar één kanttekening: gebiedsontwikkelaars moeten niet alleen naar de aanwezigheid en kwaliteit van het wandelnetwerk kijken (= het fysieke aspect). Ze moeten ook meewegen hoe iemand zich voelt tijdens de wandeling. Voelt hij of zij zich veilig? En: is de omgeving mooi? Komen voetgangers bijvoorbeeld langs voldoende groen of mooie, historische gebouwen? 

Wandelbare stad 

De wandelbare stad is volgens de onderzoekers een omgeving waarin mensen veilig, comfortabel en met een fijn gevoel wandelen. Pas als ontwikkelaars zowel het fysieke als het gevoelsaspect meewegen, kun je mensen stimuleren vaker te wandelen. Deze twee belevingen hangen namelijk nauw samen. Zo verbetert de mentale beleving door fysieke veranderingen: door het veranderen van de ondergrond of het toevoegen van bloembakken krijgen mensen al meer zin om ergens te wandelen. 

Benieuwd welke ingrepen nog meer de wandelbare stad stimuleert?

Lees het hele artikel van Gebiedsontwikkeling.nu.