Nieuwe rekentool Werken in Beweging: wat levert meer bewegen op?

Medewerkers die meer bewegen voor, tijdens of na hun werk zijn fitter, minder vaak ziek en productiever. Dat klinkt logisch, toch? Het loont dus als werkgevers hen stimuleren vaker te fietsen, lopen of staand vergaderen. Maar wat leveren investeringen daarin nou écht op? Met de nieuwe rekentool van Werken in Beweging bereken je snel en simpel hoeveel je daarmee bespaart aan geld en ziektelast.

In opdracht van Werken in Beweging voerde economisch onderzoeksbureau Decisio een uitgebreide studie uit naar de invloed van bewegen op de gezondheid. Zij bestudeerden daarbij specifiek de effecten van meer wandelen, fietsen, traplopen en staand of lopend vergaderen. Kees van Ommeren, partner bij Decisio: “Natuurlijk hebben we veel aannames moeten doen, en gaat het om gemiddelde kansen. Maar de gezondheidseffecten van meer bewegen zijn te kwantificeren, en de effecten zijn groot.”

Bereken zelf de gezondheidseffecten van meer bewegen

De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in de Werken in Beweging Rekentool. Daarin worden vijf gezondheidseffecten onderscheiden:

 • Fitheid & arbeidsproductiviteit
 • Ziekteverzuim
 • Medische kosten
 • Ziektelast (aantal dagen dat je leeft met chronische ziekten)
 • Levensduur

  De eerste twee komen ten gunste van de werkgever, de medewerker en de maatschappij profiteren van de andere effecten. Het gaat om een globale inschatting met als uitgangspunt een gemiddelde medewerker die relatief weinig beweegt.

De rekentool Werken in Beweging werkt heel eenvoudig:

 1. Kies welke soort beweging je wil stimuleren en waarvan je wil weten wat dit oplevert. Gaan medewerkers vaker fietsend naar het werk, pakken zij voortaan de trap of moedig je weeting (wandelend vergaderen) aan?
 2. Vul voor deze activiteit in hoe vaak je denkt of wil dat een medewerker dit wekelijks doet en hoe lang dat gemiddeld duurt.
 3. Schat in hoeveel medewerkers dit gaan doen.
 4. De tool geeft aan hoeveel dit je oplevert!
 5. Doe dit gerust meerdere keren met steeds andere variabelen.

Rekenvoorbeeld: lunchwandeling met collega’s

Vijf medewerkers wandelen vijf keer per week rustig 30 minuten, bijvoorbeeld in de vorm van een lunchwandeling of weeting (wandelend vergaderen) met collega’s. Dit levert het bedrijf jaarlijks € 4835 aan toegenomen arbeidsproductiviteit op door verbeterde fitheid en € 1165 aan bespaard ziekteverzuim. In totaal € 1200 per medewerker. De medewerker zelf bespaart € 1107 aan vermeden ziektelast en wint er 9 extra levensdagen mee.

Over Werken in Beweging

Werken in Beweging is een project dat Wandelnet en Fietsersbond uitvoeren in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Ons doel: medewerkers stimuleren om dagelijks meer te bewegen. Dit doen zij door met belanghebbende partijen een alliantie te vormen die bewegen naar, tijdens en van het werk stimuleert. Als onderdeel daarvan werkt Werken in Beweging aan een onafhankelijk kennisplatform voor werkgevers en onderzoeken we de gezondheidseffecten van het stimuleren van actieve mobiliteit en bewegen tijdens werk.