De ideale voetgangersstad

Waar ben jij trots op?

Niets spreekt meer tot de verbeelding dan een goed voorbeeld. Eén van de City Deal doelstellingen is elkaar en andere steden inspireren. Deze vijf voorbeelden uit City Deal steden maken de stadsmakers trots! 

Het looproutenetwerk van Amersfoort is beter in kaart gebracht. Met als resultaat: één interactieve kaart die de hele stad dekt. De kaart geeft weer welke voetpaden belangrijk zijn in het netwerk. Met deze voetpaden kunnen wandelaars naar voorzieningen en recreatiegebieden lopen. Bij het maken van de kaart is door stagiair Eline Augustijn gebruik gemaakt van de laatste kennis van lopen en het handboek ‘De ontwikkeling van het stedelijke loop- en wandelnetwerk’ dat Dennis van Sluijs eerder schreef in het kader van de City Deal Ruimte voor Lopen. 

Het Drachtsterplein is opnieuw ingericht, waardoor alle verkeersverbindingen nu ongelijkvloers zijn. Met als mooi resultaat dat er meer ruimte is voor voetgangers, fietsers en watersporters. Bovendien is er een vaarroute naar de binnenstad. Voorheen stond er een brug; deze is nu vervangen door een aquaduct. Hierdoor was het mogelijk om een buurtpark te realiseren waar een spontane zwemplek is ontstaan. Het verkeerslawaai heeft plaatsgemaakt voor vrolijk, tjilpend vogelengezang. Al met al een heerlijke plek om te verblijven.  

Jong én oud kunnen in Tilburg steeds vaker genieten van een fijne wandeling. Zo krijgen voetgangers steeds meer prioriteit in het verkeer. Op rotondes hebben ze bijvoorbeeld standaard voorrang. Trottoirs worden breder en opgefleurd met groen en kunst. De routes naar scholen worden veiliger. De gemeente denkt ook aan de senioren: dankzij speciale drukknoppen op verkeerslichten krijgen zij op verschillende plekken langer de tijd om over te steken. Bovendien zijn er twee fijne kuierrondjes aangelegd. Dit zijn ommetjes van 1 à 2 km die goed begaanbaar zijn voor rollator- en rolstoelge-bruikers, sociaal veilig zijn, en voorzien zijn van rustplekken waar Tilburgers elkaar ontmoeten.

De Rotterdamse Rooftop Walk is een 600 meter lange wandelroute die mensen de stad vanaf daken laat ervaren. Letterlijk een hoogtepunt op het gebied van lopen. De route voert over het monumentale dak van het World Trade Center en de spectaculaire luchtbrug die maar liefst 60 meter lang is. Vervolgens slingeren wandelaars kris kras over de daken van de Bijenkorf en het Q-park. Een initiatief van architectenbureau MVRDV, de Rotterdamse Dakendagen en vele partners zoals gemeente Rotterdam. De insteek: laten zien hoe je ruimte op platte stadsdaken beter benut.

Deze straat had veel ‘loze’ ruimte en doorstroming van verkeer stond op 1. Nu maakt het postzegelparkje het tot een plek waar je wilt zijn, waar je naartoe gaat om er te zitten of te wandelen. Niet langer de plek waar je eerder enkel langs reed of liep. Het verkeer is minder aanwezig, met fijne voordelen voor de voetganger. Zo is er meer ruimte, je kunt makkelijker oversteken en het oogt veiliger, mooier én vriendelijker.

City Deal logo