“Je kan het dak op!” Dat wilden de Rotterdamse Dakendagen en architectenbureau MVRDV laten zien met de Rotterdam Rooftop Walk. Een zeshonderd meter lange wandelroute die mensen over daken voert en laat ervaren hoe beter dakgebruik kan bijdragen aan een betere én gezondere toekomst.
Relaxte stadswandeling
Met twee dagen verlenging was de Rotterdam Rooftop Walk dit jaar 32 dagen geopend. 204.000 kaartjes rolden over de kassa tussen 26 mei en 28 juni. De route voerde over het monumentale dak van het World Trade Center naar de daken van Bijenkorf, het Q-park en meer gebouwen. Met als absoluut hoogtepunt de 29,5 meter hoge loopbrug over de Coolsingel.
Nikki Kamps, directeur van de Rotterdamse Dakendagen: “Mensen verwachtten door die enorme brug dat het een spannende attractie was. Maar eenmaal boven heerste juist rust: iedereen struinde en keek lekker om zich heen. Hét perfecte ingrediënt voor een relaxte wandeling. Zelfs een aantal negentigplussers bezocht de Rooftop Walk. Ze genoten van het bijzondere uitzicht”
Innovaties op het dak
Barstensvol innovatieve, duurzame en creatieve dak-uitvindingen. Van spelen op het dak van de Jans Prins School tot dansend energie opwekken met Energy Floors. En van flower-turbines, slimme regentonnen tot ware stadskwekerijen en hydroponics (boerderijen op parkeergarages). Om nog maar te zwijgen van de stadsparken, kunstwerken en voedselbossen. Kamps: “Al met al zijn we zó trots op dit mooie project; onze verwachtingen zijn rijkelijk overtroffen. Ook mooi om te zien hoe alle bezoekers genoten van de tentoonstelling.”
Bezoekers van de Rooftop Walk konden niet alleen genieten van de wandeling, maar zich ook laten inspireren door de verrassende tentoonstelling in de hoogte.
Beter toegankelijk dankzij gemeente
Gemeente Rotterdam was één van de partners van dit loop-initiatief. Zij steunde de Rotterdam Rooftop Walk onder meer via subsidies. Speerpunt hierbij was toegankelijkheid: toegankelijkheid voor mensen die slechter ter been zijn of in een rolstoel zitten. Willem Philipsen, beleidsadviseur Rotterdam Onbeperkt: “Dakendagen Rotterdam zocht al lange tijd naar een manier om dit evenement toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Door onze inzet is het er eindelijk van gekomen. Ieder uur konden twaalf mensen in een rolstoel via de Bijenkorf het dak op.” Een mooie ontwikkeling vond hij, want: “Wij kunnen alleen maar een stad voor iederéén zijn als Rotterdam ook voor mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte toegankelijk is.”
Trots
De beleidsadviseur is trots op de Rotterdam Rooftop Walk. “Het geeft lopen een heel andere dimensie. De Coolsingel is een levensgroot icoon van de stad en tijdens deze wandeling kon je ‘m van metershoog aanschouwen. Het initiatief was zó aansprekend. Niet alleen op het gebied van lopen, maar ook op het gebied van toegankelijkheid. Het heeft een voorbeeldfunctie voor andere steden, voor andere projecten en evenementen.”
Daken hebben de toekomst
Op de vraag of andere steden aan de slag moeten met een dergelijk project hoeft Philipsen dan ook niet lang na te denken. “Ik kan het iedere stad aanraden. Niet in de laatste plaats omdat daken de toekomst hebben.” Binnen onze gemeente ervaren we dat zo: “We hebben ruim achttien vierkante kilometer aan platte daken, veelal ongebruikt. Daken kunnen groen worden om zo bij te dragen aan klimaatopgaven van onze gemeente. Maar ze kunnen ook water opvangen (blauw worden) of geel kleuren om wind- of zonne-energie op te wekken. Je kunt er ook wonen (paars) of ze gebruiken voor mobiliteit in de vorm van dakverbindingen, parken, looproutes of dakbruggen (oranje).”