Voorwoord

Een voetgangersstad is een gezonde stad

Voorwoord

Gemeenten kunnen veel betekenen voor de voetganger.  De herinrichting van de stationsweg is een mooi voorbeeld van hoe je met inrichtingsmaatregelen de menselijke maat kunt terugbrengen. Sinds eind vorig jaar is de route naar onze monumentale binnenstad veel prettiger. Van een (te) drukke weg en rotonde naar een waardige entree, een stationsplein waar je met plezier even gaat zitten.  Als je het station aan de andere kant verlaat, dan kun je in een goed uur een aantrekkelijk rondje lopen langs de IJssel en de Kleinveerweg. In de Corona periode liepen enorm veel mensen hun rondje als gezonde wandelafspraak, fysiek of digitaal. Ook nu nog zie je daar gedurende lunchtijd veel kantoorpersoneel vanuit de Spoorzone en Hanzeland. Sport en bewegen is leuk en goed voor de gezondheid en steeds meer mensen gaan lopen en wandelen. In Zwolle willen we zorgen dat de gezonde keuze de vanzelfsprekende keuze is.

Michiel van Willigen

Wethouder Jeugd, Onderwijs, Gezondheid, Sport gemeente Zwolle, lid bestuurlijke kopgroep City Deal Ruimte voor Lopen

De inrichting van de omgeving moet uitnodigen tot bewegen in de openbare ruimte. Hier houden we al rekening mee bij het (her)inrichten van gebieden. Het stimuleren van lopen zal onderdeel uitmaken van het uitvoeringsprogramma Gezondheid 2022-2026. Ook vinden we het belangrijk dat de stad toegankelijk is: iedereen moet makkelijk binnen de stad kunnen reizen en bewegen. En iédereen moet de openbare ruimte op een makkelijke manier kunnen gebruiken, zonder dat daarbij hulp nodig is. Dat betekent bijvoorbeeld dat, ook als je in een rolstoel zit, de straten zo zijn gemaakt dat je er makkelijk over kunt rijden of lopen. Dat betekent onder andere dat we veel aandacht hebben voor inclusieve speeltuinen, zodat álle kinderen makkelijk buiten kunnen spelen. Het zou niet bijzonder moeten zijn, maar dat is het nog wel. We haalden vorig jaar de top 5 van meest toegankelijke gemeenten, een eervolle nominatie en laten dit graag zien. Ik ben dan ook blij dat het Nationaal Voetgangerscongres dit jaar in Zwolle plaatsvindt.  Een belangrijke uitdaging die veel steden hebben is gezonde groei in combinatie met een duurzame mobiliteitstransitie.

Dat betekent onder andere meer ruimte geven aan voetganger en fietser. Op die manier vergroten we de leefbaarheid en dragen we bij aan een klimaatneutrale toekomst. We willen bijvoorbeeld toe naar een autoluwe binnenstad, met alleen ruimte in de binnenstad om te parkeren voor inwoners en bezoekers die slecht ter been zijn. Concreet gaan we aan het voetgangersgebied gefaseerd nieuwe autoluwe gebieden toevoegen Dit alles doen we in goed overleg met inwoners en ondernemers. Zelf doe ik al 15 jaar aan autodelen, dus ik weet dat het kan, ook met kleine kinderen. Onze jeugd is erbij gebaat: ruimte om te spelen en een leefbare planeet. Dit vraagt om samenwerking tussen beleidsdomeinen, zoals gezondheid, jeugd en openbare ruimte, tussen de overheid en burgers. De City Deal Ruimte voor Lopen zet daar op in via experimenten, kennisontwikkeling en verspreiding. Als wethouder in het sociale domein, met een achtergrond in het fysieke domein zet ik me hier de komende jaren samen met mijn collega wethouders, met veel overtuiging voor in. 

City Deal logo