Samen oplopen

In het kort

City Deal Ruimte voor Lopen deelt
kennis via eerste Open Huis

Gemeenten en organisaties kunnen veel doen om mensen meer te laten lopen. Dat werd voor een breed publiek zichtbaar tijdens het eerste Open Huis City Deal Ruimte voor Lopen op 5 juli 2022. Hella van der Wijst, journaliste en loop-enthousiasteling (KRO tv-programma De Wandeling) ging met bestuurders, specialisten en andere professionals in gesprek. Zij reikten hun belangrijkste ‘tips en tools’ aan. 

Het Open Huis vond plaats bij Beeld & Geluid in Den Haag en was ook online bij te wonen. Terugkijken of -luisteren kan via deze link

Steeds meer aandacht voor de groene stad
én de voetganger bij ministeries

Ministeries hebben steeds meer aandacht voor de voetganger en het belang van een groene gezonde stad. Ook weten zij elkaar steeds beter te vinden.  Een zichtbare verandering is de komst van een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in het kabinet Rutte IV. Deze minister moet zorgen voor meer regie in de volkshuisvestelijke opgave en de inrichting van Nederland. Met het oog op het laatste wordt gewerkt aan de aanscherping van de Nationale Omgevingsvisie. In het programma Mooi Nederland, dat hier onderdeel van uitmaakt, is groen en gezond leven in de stad expliciet benoemd als thema. In de aanpak wordt de samenwerking gezocht met bestaande initiatieven, waaronder de City Deal Ruimte voor Lopen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft de Tweede Kamer begin 2022 in een brief laten weten lopen te willen stimuleren als onderdeel van actieve mobiliteit. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maakt werk van vergroening van steden via het programma Groen in de Stad. De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), IenW en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (vanuit de verantwoordelijkheid voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening) werken hieraan mee. Het doel is om de stedelijke omgeving groener, gezonder en klimaatbestendiger te maken, en dat is goed nieuws voor de wandelaar. VWS en LNV werken samen aan het programma Gezonde Groene Leefomgeving. Ook werkt VWS al langere tijd aan een beweegvriendelijke leefomgeving, die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, te spelen en te sporten. Via het Kenniscentrum Sport en Bewegen is onderzoek over dit onderwerp te vinden en handige instrumenten, voor wie zelf aan de slag wil. 

Kennis borgen in de Ontwerpwijzer voetgangers

We kennen in Nederland een ontwerpwijzer voor zo ongeveer elke verkeersdeelnemer, maar nog niet voor de voetganger. Gelukkig komt hier verandering in. In opdracht van CROW werken DTV Consultants en Molster Stedenbouw aan de eerste Ontwerpwijzer voetgangers. Dit is een mooie kans om kennis over lopen die is ontwikkeld en verzameld in de City Deal Ruimte voor Lopen te borgen. Verschillende deelnemers participeren in de begeleidingsgroep van de ontwerpwijzer. De Ontwerpwijzer voetgangers zal medio 2023 verschijnen.

Onderzoek van start om lopen een plek te geven in het hoger onderwijs

De voetganger moet een volwaardige plek krijgen in het hoger onderwijs, was het pleidooi van Jos van Langen, stedenbouwkundig adviseur van de gemeente Leeuwarden, in het magazine LOPEN #1 (‘Plant een zaadje in het hoofd van studenten’). Met het achterliggende idee dat studenten lopen dan later in hun werk ook een plek zullen geven. Inmiddels is een onderzoek gestart vanuit de City Deal Ruimte voor Lopen en het Platform Ruimte voor Lopen om te kijken in welke studies een onderdeel over lopen goed zou passen. Ineke Spapé van Breda University of Applied Sciences en Sandra Schuit van ZijAanzicht verkennen de meeste kansrijke studies en adviseren over vervolgstappen.

Loopinitiatieven voor het voetlicht

Om initiatieven die bijdragen aan meer ruimte voor lopen (in het hoofd, in beleid en buiten) te stimuleren en voor het voetlicht te brengen reikt het Platform Ruimte voor Lopen sinds 2020 de LoopAward uit tijdens het Nationale Voetgangerscongres. Uit de inzendingen voor de LoopAward wordt duidelijk dat het in Nederland bruist van de maatschappelijke initiatieven waardoor (meer) mensen gaan lopen. Opvallend zijn met name de vele initiatieven in stadswijken en dorpen die ervoor zorgen dat (meer) mensen gezamenlijk wandelend op pad gaan. Vaak is gezondheid een belangrijk motief, maar ook het faciliteren en stimuleren van waardevolle ontmoetingen. In 2020 won Singelpark Leiden de eerste LoopAward. 

Winnaars van de LoopAward in 2021 waren de Stationsommetjes van de NS en het Rondje Stadionpark van gemeente Rotterdam. Ook in 2022 worden weer twee LoopAwards uitgereikt door juryvoorzitter Wouter Veldhuis. Het Nationaal Voetgangerscongres vindt dit jaar plaats op 13 oktober in Zwolle.

Gestegen vraag naar wandelmogelijkheden niet in balans met het aanbod

Met zo’n 1,8 miljard ommetjes en 1,1 miljoen Nederlanders die op wandelvakantie gaan, is wandelen in alle variaties populair. Ongeveer twee derde van alle Nederlanders maakte afgelopen jaar een wandeling tussen de vijf en tien kilometer, gemiddeld 57 keer per jaar. In de ‘Nationale Wandelmonitor 2021’, een uitgave van Wandelnet die vijfmaal per jaar verschijnt, zijn deze en meer cijfers en trends gepubliceerd. Met al die wandelaars wordt het op sommige plaatsen wel erg druk. Lang niet altijd sluit de vraag van wandelaars aan bij het ‘aanbod’ van paden en routes. 

Met name het landelijk gebied is nog op veel plekken ontoegankelijk of onprettig om te wandelen. Ook hier is dus noodzaak te werken aan meer ruimte voor lopen. Het landelijke gebied is een van de speerpunten van het Platform Ruimte voor Lopen.

Benieuwd naar de uitkomsten van de wandelmonitor? Lees hier meer

City Deal logo