De ideale voetgangersstad

Loop als een Binck

Een groene loopbeleving midden in de Haagse Binckhorst? Op het Vaderdag evenement Jij bent mijn Binck hebben we laten zien dat dat kan. De Castorstraat – normaal vol met geparkeerde auto’s – was voor één dag getransformeerd tot een groene, veilige en schone looproute.

Voor kinderen en ouders was op het evenement Jij bent mijn Binck van alles te beleven. Zo kon je ‘bloem-bommen’ maken bij Kindcentrum De Binck en vogelhuisjes timmeren op de CarWeide. De Castorstraat vormt de verbinding tussen deze twee locaties. Het is een straat waar de meeste mensen met de auto naartoe gaan als ze nieuwe banden nodig hebben. En in het weekend is het een goede plek om je bestelbus te parkeren. Niet zonder meer een fijne route om grote en kleine evenementbezoekers van de ene activiteit naar de andere te leiden.

De CarWeide, waar Bincks Groen voor de komende jaren een groene ontmoetingsplek heeft gerealiseerd. Rechts van de rode container twee van de verplaatsbare Binckbakken.

Kindcentrum De Binck, de eerste school in de Binckhorst, op een tijdelijke locatie.

De evenementlocatie aan het einde van de dag met op de voorgrond de CarWeide en rechts de Castorstraat.

City Deal-partner I’M BINCK zag het evenement als uitgelezen kans om te laten zien hoe ook in de Binckhorst ruimte voor lopen kan worden gemaakt. Drie thema’s werden aangepakt om van de Castorstraat een prettige looproute te maken: lopen in een groene, een veilige en een schone omgeving. Zo konden de bezoekers van het evenement zich ongestoord heen en weer bewegen tussen de locaties. 

Loop in het groen: het begin van de bloemenslinger in de Castorstraat.

De bloemenslinger in de Castorstraat aan de kant van de CarWeide.

Loop veilig: de tijdelijke oversteekplaats op de Wegastraat.

Loop in het groen

Met bloeiende planten is de Castorstraat op Vaderdag voorzien van een bloemenslinger. In de stenige Binckhorst is vergroening een thema dat al langer de aandacht heeft. Het realiseren van groene looproutes in de Binckhorst is een van de doelen van het collectief Bincks Groen, waar ook I’M BINCK deel van uitmaakt. Een groen loopnetwerk zal stukje bij beetje ontstaan. In de komende tien jaar zullen routes bovendien nog vaak omgelegd moeten worden vanwege de vele bouwplaatsen in het gebied. Met het oog hierop zijn de ‘Binckbakken’ ontworpen, stevige, verplaatsbare plantenbakken.

De tijdelijke oversteekplaats op de Wegastraat richting de Castorstraat.

 Loop in een schone omgeving.

Voor het lopen in een schone omgeving gingen de evenementbezoekers op ‘trashure hunt’.

Loop veilig

De Binckhorst is nog steeds vooral gericht op autoverkeer, waaronder ook veel bouwverkeer. Veilig oversteken is voor voetgangers geen vanzelfsprekendheid. Om dit probleem onder de aandacht te brengen is tijdens Jij bent een Binck een tijdelijk zebrapad aangebracht in de Wegastraat. Dit zorgde voor een veilige oversteekplaats van het Kindcentrum naar de Castorstraat.

Loop in een schone omgeving

Er vallen heel wat vuilniszakken te vullen met het zwerfafval in de Binckhorst. Een goede reden om in de Castorstraat een ‘trashure hunt’ uit te zetten als een van de activiteiten van Jij bent een Binck. Kinderen gingen fanatiek aan de slag om zoveel mogelijk afval op te rapen. Het resultaat bleef niet onopgemerkt: de autobandenspecialist liet weten prettig verrast te zijn door de schone omgeving op de maandag na Vaderdag. 

City Deal logo