Nationaal Masterplan Lopen

Daarom doen we mee met het Nationaal Masterplan Lopen!

De komende jaren gaan overheden, maatschappelijke organisaties, kennis instellingen en private partijen gezamenlijk aan de slag met de acties uit het Nationaal Masterplan Lopen. Elk brengt unieke kennis en ervaring in. Ontdek hier hun motivatie om mee te doen, wat zij hopen bij te dragen en te bereiken. Maak kennis met enkele deelnemers…

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) werkt aan een mooier Nederland. Samen zorgen we voor een bereikbaar land met sterke dijken, waarin je veilig van A naar B komt. Voor een land met schone lucht, een schone bodem en schoon water. Waar we ons duurzaam verplaatsen. Daarom sluit IenW aan bij dit Masterplan. IenW zet zich hierbij met name in op de acties rondom kennisopbouw en -verspreiding, voetgangersveiligheid en lopen als onderdeel van ketenmobiliteit.

Veilig Verkeer Nederland zet zich in het kader van de verkeersveiligheid in voor het Nationaal Master plan Lopen. Focus ligt op de veiligheid van voetgangers in de openbare ruimte, overeenkomstig het STOMP principe.

Het NOC*NSF steunt het Nationaal Masterplan Lopen. Als sportkoepel van 79 sportbonden zetten we ons in voor voldoende ruimte voor sport in de openbare ruimte. We zien het Nationaal Masterplan Lopen hieraan concreet een invulling geven voor lopen en hardlopen. Het Masterplan draagt ook bij aan het stimuleren van een beweeg vriendelijke en sportstimulerende buitenruimte. De acties die hierop gericht zijn steunen wij van harte.

De ANWB zet zich in voor het bevorderen van veilige en duurzame mobiliteit. Door deel te nemen aan het Nationaal Masterplan Lopen onderstreept de ANWB haar inzet voor het stimuleren van lopen als een gezonde en milieuvriendelijke vorm van vervoer. De focus ligt op het verbeteren van infra structuur en veiligheid voor voetgangers in de openbare ruimte, het aanbod voor recreatieve wandelaars in met name het landelijk gebied, evenals het bevorderen van actieve mobiliteit in het algemeen. Voor Staatsbosbeheer is de wandelende mens een belangrijke bezoeker van de gebieden bij ons in beheer. Ruimte voor de lopende mens, zowel in onze gebieden als langs groene verbindingen, vanaf de voordeur, vinden we belangrijk. In het Nationaal Masterplan Lopen zetten we ons in voor het realiseren van een houdbare ‘loopinfrastruc tuur’, de toegevoegde waarde voor natuur en gezondheid’, landschap en biodiversiteit en de groen-blauwe dooradering van stad en landschap.

De RondOm Lopen Groep zet zich al jaren in om Nederland goed te laten lopen, zowel letterlijk als figuurlijk. Voor de groep is lopen niet alleen een fysieke activiteit, maar ook de vrijheid waarmee mensen volop kunnen genieten van het leven, kunnen werken en sporten. Kortom, kunnen meedoen in de maatschappij. Binnen het Nationaal Masterplan Lopen draagt Rondom Lopen bij aan een breed scala van acties, van opleiden en samenwerken tot lopen stimuleren en meedenken over de fysieke inrichting van de leefomgeving.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een gezond, fit en veerkrachtig Nederland. Onze ambitie is om voldoende bewegen te stimuleren in een omgeving die uitnodigt tot bewegen. Lopen is voor veel Nederlanders de meest haalbare en eenvoudige manier van bewegen. Binnen het Nationaal Masterplan Lopen zetten we ons in voor het stimuleren van een omgeving die het eenvoudig maakt om te lopen en waar ook actief beleid gemaakt wordt om lopen te stimuleren

Hét kenniscentrum voor letsel preventie VeiligheidNL zet zich in binnen het Nationaal Masterplan Lopen in voor een betere en bredere registratie van en meer inzicht in voetgangersveiligheid. Dit doen we met kennis vanuit onder zoek, wetenschap, interventies en gedrag.

De Beweegalliantie wil dat inwoners in Nederland in 2030 meer tijd aan beweegactiviteiten besteden. Iedere dag. Overal. Hieronder verstaan wij niet alleen sportieve activiteiten, maar ook activiteiten zoals traplopen, lopend de boodschappen doen of fietsen naar het werk. De Beweegalliantie werkt samen met partijen die bewegen toevoegen aan het leven van mensen. We focussen daarbij op drie punten: beleidsbeïnvloeding, het stimuleren van beweging in het werkveld en het geven van een podium aan lokale initiatieven.

Wie doet er nog meer mee en waarom? Lees verder in het Nationaal Masterplan.

City Deal logo