LEZERSVRAAGSTUK
Laat voorbeelden zien
Twee dingen zou ik doen:
- Een experiment doen met tijdelijke inrichting, geheel ontwikkeld met de belanghebbenden samen.
- Met voorbeelden werken van projecten waaruit goed blijkt dat het voetgangersvriendelijk inrichten van de openbare ruimte leidt tot meer omzet, meer ontmoetingen, minder autodruk, minder ongeluk ken, etc. Helemaal mooi zou het zijn als je de bij die geslaagde projecten betrokken ondernemers en inwoners kan laten vertellen over het effect van de herinrichting.
Anne Kok
Beleidsmedewerker gemeente
Den Haag
Meten is weten
De eerste stap binnen dit dilemma is objectieve parkeertellingen houden tijdens de openingstijden van de winkels. Het is verstandig om deze tellingen samen met vertegenwoordigers van de bewoners en de ondernemers te doen. Dit om elke twijfel rondom de juistheid van de tellingen uit de wereld te helpen. Vervolgens zou ik op basis van de uitkomsten onder zoeken of aanvullende parkeervoorzieningen nodig zijn binnen een redelijke loopafstand. Wat daarbij zou helpen is als het winkelpersoneel bereid is om op die redelijke loopafstand hun voertuig te parkeren. Binnen het centrum van Stiens hebben we deze handelswijze met succes toegepast.
Jos van Langen
Stedenbouwkundige gemeente
Leeuwarden
Geduld, empathie en een pragmatische aanpak
Voor een optimale balans tussen de belangen van bewoners, ondernemers en bezoekers in een stedelijk herinrichtingsproject zijn de volgende elementen van belang:
- Dialoog en participatie: Zorg voor een open en transparant proces waarbij belanghebbenden actief betrokken worden. Organiseer bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten.
- Data en feiten: Verzamel objectieve data over par keerdruk, loopstromen en economische impact. Dit kan helpen om de zorgen van bewoners en onder nemers te onderbouwen en mogelijke oplossingen te vinden.
- Communicatie en educatie: Zorg voor duidelijke communicatie over de voordelen van de herinrichting voor alle betrokken partijen.
- Politieke steun vergaren: Overleg regelmatig met raadsleden en zorg ervoor dat zij goed geïnformeerd zijn over de plannen en de afwegingen die gemaakt moeten worden.
- Flexibiliteit in planning: Wees bereid om het plan
aan te passen op basis van feedback en nieuwe inzichten. - Langere termijnperspectief: Denk niet alleen aan
de korte termijnzorgen, maar ook aan de lange termijnvoordelen van de herinrichting voor de leefbaarheid, duurzaamheid en economie van de winkelstraat. - Monitoring en evaluatie: Plan een monitoring- en evaluatieproces in om de effecten van de herinrichting te volgen.
Het vinden van een evenwicht tussen alle belangen vergt geduld, empathie en een pragmatische aanpak. Door een zorgvuldig proces van dialoog, data-analyse en flexibiliteit kun je streven naar een oplossing die zoveel mogelijk partijen tevredenstelt en die bijdraagt aan de verbetering van de winkelstraat.
Dennis van Sluijs
Adviseur Mobiliteit en Ruimte bij
Goudappel
Feestelijke informatiedag
Zorg voor een goede participatie, waarin alle partijen evenwichtig vertegenwoordigd zijn. Als een van de onderdelen van de participatie zou ik een feestelijke informatiedag in de winkelstraat organiseren. Ik zou de gemeente meerdere – aantrekkelijk ingerichte – informatiepunten laten bemensen. Daar kunnen bewoners, ondernemers en bezoekers goed geïnformeerd worden. Tegelijkertijd kunnen ze daar hun ideeën kwijt voor de detailleerde invulling van het plan. Tussen de informatiepunten door zou er ook ruimte zijn voor andere activiteiten, om meer mensen enthousiast te maken de informatiedag te bezoeken. De winkelstraat en de parkeervoorzieningen worden op die dag ingericht zoals in het plan is voorgesteld. Zo kunnen bewoners, ondernemers en bezoekers meteen de nieuwe ruimte en loopafstanden ervaren. Twee vliegen in één klap.
Susanne van der Kleij
Trekker Ruimte voor lopen bij I’M
BINCK, hét platform van de Haagse
Binckhorst