City Deal Ruimte voor Lopen

Hoe creëer je meer Ruimte voor Lopen

De City Deal Ruimte voor Lopen draagt er sinds een jaar aan bij om lopen hoger op de (politieke) agenda te krijgen. Maar hoe gaat de City Deal Ruimte voor Lopen precies te werk?

De voordelen van een actief loopbeleid zijn legio. Lopen is goed voor mens en milieu en lopen draagt bij aan leefbare en vitale steden, dat weten we allemaal. Lopen is een katalysator voor gezondheid van de inwoners, klimaatadaptatie en sociale cohesie.  

Hoe de City Deal Ruimte voor Lopen tot stand is gekomen 

Voordat de coronacrisis begon, waren verschillende partijen al bezig om lopen als vertrekpunt te nemen in hun beleid. Om de voetganger een volwaardige plek te geven was meer nodig en in 2019 werd het platform Ruimte voor Lopen opgericht. Dit is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), Wandelnet en CROW, een onafhankelijk kenniscentrum voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer.  

I&W en Agenda Stad van het ministerie van Binnenlandse Zaken verkenden vervolgens de mogelijkheid voor City Deal Ruimte voor Lopen. De coronapandemie en het online werken maakten de verkenning uitdagend, de urgentie des te groter. Diverse steden, Rijksoverheid en maatschappelijke partners spreken een ambitie uit over een maatschappelijke opgave en bundelen de krachten om bestaande systemen anders vorm te geven. Zo komen ze samen met nieuwe oplossingen voor bestaande problemen. Deze ambities worden vastgelegd in zogenaamde City Deals.  

De betrokken partijen hebben afgesproken om voor vier jaar, tot oktober 2024, de krachten te bundelen en meer ruimte voor lopen te creëren. De activiteiten van de City Deal en van het platform Ruimte voor Lopen liggen in elkaars verlengde en vullen elkaar aan. Ze werken dan ook nauw samen. 

Experimenteren staat centraal in een City Deal. Nieuwe aanpakken en werkwijzen worden getest, doorontwikkeld en indien succesvol gedeeld met anderen. Voorbeeldprojecten zijn nodig om leerervaringen op te doen, te ontdekken wat wel en niet werkt. 

Op dit moment zijn de aangesloten bij deze City Deal:  Alles is Gezondheid, Alliantie Werken in Beweging, gemeente Amersfoort, gemeente Amsterdam, Arcadis, CROW, gemeente Den Haag, eRoutes, Fietsersbond, Provincie Fryslân, gemeente Groningen, I’M BINCK, Kenniscentrum Sport en Bewegen, Koninklijke Wandelbond Nederland, gemeente Leeuwarden, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NatureDesks, gemeente Nijmegen, Platform31, Rijksvastgoedbedrijf, gemeente Rotterdam, Staatsbosbeheer, Stichting Gezond Natuur Wandelen, gemeente Tilburg, Wandelnet en gemeente Zwolle. 

Aansluiten bij de City Deal Ruimte voor Lopen? 

De partners van de City Deal Ruimte voor Lopen zijn koplopers op het gebied van lopen, maar het zijn niet de enige actieve partijen op dit thema.  Andere voorvechters van ruimte voor lopen kunnen zich ook bij de City Deal  aansluiten. Geïnteresseerd? Neem contact op met Martine de Vaan, projectleider van de City Deal Ruimte voor Lopen, martine.devaan@rijksoverheid.nl of CityDeal@ruimtevoorlopen.nl

De City Deal Ruimte voor Lopen heeft vijf doelen. De eerste drie doelen zijn puur inhoudelijk en zijn vertaald in drie werk­lijnen met ontwikkelvragen. Het vierde en vijfde doel zijn procesmatig, zijn bedoeld om de impact van de City Deal te vergroten en een structureel karakter te geven. 

Vijf doelen

De ideale voetgangersstad  

We onwikkelen kennis over de ideale voetgangersstad als vitale, duurzame, veilige, biodiverse en gezonde leefomgeving door ontwerpend onderzoek, interventies en experimenten; 

Samen oplopen  

We positioneren ruimte voor lopen als integraal onderdeel van het beleid over ruimte, mobiliteit, recreatie, veiligheid, biodiversiteit, economie, omgeving en gezondheid bij steden, provincies en de Rijksoverheid; 

Verleiden om te lopen 

We ontwikkelen impactvolle strategieën en creëren een goed aanbod om mensen te verleiden tot meer lopen en het bevorderen van een gezonde duurzame leefstijl via experimenten, campagnes en interventies; 

Een vitaal stedennetwerk 

We ontwikkelen een vitaal stedennetwerk gericht op kennisuitwisseling over lopen en stedelijk gebied;  

Innovatie versnellen en verspreiden  

We creëren innovaties die aanstekelijk werken, makkelijk te verspreiden zijn en snel over te nemen door andere partijen.

Drie werklijnen

Werklijn 1De ideale voetgangersstad 

Hoe ziet de ideale voetgangersstad er uit? We experimenteren met de stad van de toekomst, de voetganger krijgt een volwaardige plek in het ontwerp- en afwegingsproces. Ook regelgeving is van groot belang. Om te achterhalen wat allemaal beter kan, zijn meer voetgangersdata nodig.  Ontwerp, inrichting en infrastructuur spelen een grote rol: Verleid mensen om meer te gaan lopen met een integraal ontworpen stedelijke omgeving.

Werklijn 2Samen oplopen 

Wat zijn de ervaringen met integraal werken tot nu toe? We wisselen ervaringen uit en experimenteren met allerlei vormen van integraal werken. Om lopen hoger op de agenda te krijgen is breed draagvlak nodig en moeten doelgroepen bij het beleid worden betrokken. Lopen raakt meerdere beleidstakken en lijkt bij verschillende overheden anders belegd. Als managers en directeuren de waarde van lopen inzien, wordt lopen als beleidsthema zichtbaarder.  

Werklijn 3Verleiden om te lopen 

Hoe kunnen we mensen stimuleren meer te gaan lopen? We zoeken naar geslaagde voorbeelden om mensen meer te laten lopen, om van elkaars initiatieven te kunnen leren. Ook experimenteren we met nieuwe initiatieven. Deze ervaringen kunnen waardevolle inzichten bieden voor nieuw of bestaand beleid.  

City Deal logo