De partners van het Nationaal Masterplan Lopen hebben samen 30 acties geformuleerd. Elke partner heeft toegezegd om te werken aan een of meerdere acties.
Basis
Kennis en data over lopen vergroten en tools ontwikkelen
- Registratie van zowel verkeersongevallen als val ongevallen met voetgangers verbreden en verbeteren, en meer inzicht verkrijgen in voetgangersveiligheid.
- Onderzoeksagenda opstellen, herijken en uit voeren; zowel vragen in het fysieke als het sociale/ maatschappelijke domein; daarop in ieder geval:
- a Wegwijzer maken door alle bestaande voetgangersdata en onderzoeksmethodieken, en suggesties aanreiken voor hoe gemeenten hier zelf mee aan de slag kunnen om in kaart te brengen, waar, wanneer, waarom etc. mensen lopen.
- b Kennis ontwikkelen via datagedreven inzichten, waaronder het ontwikkelen van een instrumentarium om de Nederlandse loopcultuur te meten.
- c Inzicht in baten en kosten van investeringen vergroten en instrument ontwikkelen om baten en kosten van investeringen inzichtelijk te maken.
- a Wegwijzer maken door alle bestaande voetgangersdata en onderzoeksmethodieken, en suggesties aanreiken voor hoe gemeenten hier zelf mee aan de slag kunnen om in kaart te brengen, waar, wanneer, waarom etc. mensen lopen.
Eigenaarschap vergroten en samenwerking verbreden en versterken
- Vergroten van eigenaar schap en samenwerking rond lopen door bestuur en politiek.
- Extra inzet plegen om meer partijen uit het sociale domein aan het Masterplan en de uit te voeren acties te verbinden.
- Samenwerking tussen provincies versterken door het opzetten van een provincie-overleg lopen en wandelen
- Samenwerking tussen gemeenten versterken door het opzetten van een gemeente-overleg lopen.
- Handreiking ‘ruimte maken voor burgerinitiatieven over lopen en wandelen’ voor gemeenten opstellen.
- Borgen en (door)ontwikkelen van de kwaliteit en bekendheid van recreatieve wandelnetwerken.
Professionals opleiden
- Lopen volwaardig onderdeel maken van relevante opleidingen in het hoger onderwijs.
- Geaccrediteerd bijscholingstraject over lopen ontwikkelen voor professionals die al actief zijn in het werkveld.
- Kennis over lopen opnemen in beroepscompetentieprofielen van zorgverleners, ontwerpers, woningcorporaties, gebiedsontwikkelaars, recreatie-kundigen, etc.
Financiële middelen organiseren / beschikbaar maken
- Onderzoeken hoe investeringen in lopen en voetgangersinfrastructuur (sociaal én fysiek domein) te bekostigen en hoe dat tussen partijen en overheidslagen te organiseren.
- Provinciale en regionale subsidies beschikbaar maken voor het inrichten van goede looproutes naar het openbaar vervoer.
- Kansenanalyse voor financiering opstellen voor provincies en gemeenten: welke bestaande subsidies zijn inzetbaar voor lopen?
Strategie en beleid ontwikkelen dat lopen bevordert en wet- en regelgeving inzichtelijk maken en verbeteren
- Overheden (gemeenten, waterschappen, regio’s, provincies, Rijk) stimuleren om loopbeleid te maken en waar nodig wet- en regelgeving aan te passen t.b.v. de voetganger
- Laagdrempelig inzichtelijk maken hoe de voetganger nu verankerd is in landelijke wet- en regelgeving en verkennen van benodigde wijzigingen in wet- en regelgeving om meer ruimte voor de voetganger te maken
- Wegwijzer maken voor gemeenten over het realiseren en in stand houden van obstakelvrije ruimte op voetpaden. Hoe ga je om met allerlei objecten die de loopruimte verkleinen zoals gestalde fietsen, winkeluitstallingen, laadpalen, terrassen, geveltuintjes etc.? Welke kansen zijn er om de obstakelvrije ruimte op de stoep te realiseren en te behouden? Wat mag wel en niet volgens APV?
Leefomgeving
Instrumenten ontwikkelen voor het beter inrichten en beheren van de loop- en verblijfsruimte
- Kennis over voetgangers netwerkkaarten bundelen en doorontwikkelen en toepasbaar maken voor ruimtelijke en mobiliteitsplannen.
- Overzicht en aanpak van fysieke barrières voor voetgangers maken.
- Kennis ontwikkelen en verspreiden over veilig en snel oversteken.
- Integrerende aanpak openbaar vervoer en lopen ontwikkelen.
- Kern van de Ontwerp wijzer voetgangers (en eventuele andere richtlijnen rond lopen en toegankelijkheid) breed onder de aandacht brengen en het gebruik ervan bevorderen met bijzondere aandacht voor toegankelijkheid en looproutes naar OV.
- Handreiking maken voor gemeenten, provincies, waterschappen en woningcorporaties met eisen en wensen rond lopen die zij in aanbestedingen, MobiliteitsProgramma’s van Eisen (MPvE’s) en gebiedskaders rond gebiedsontwikkeling kunnen meenemen.
- Handreiking maken voor gemeenten over hoe zij aannemers en bouwers kunnen instrueren over het borgen van toegankelijke en veilige looproutes tijdens (weg)werkzaam heden.
- Overzicht maken van showcases van groene routes (ontwerp + proces).
- Best practices delen over hoe ruimte voor de voetganger is gecreëerd in een traject met conflicterende ruimteclaims.
Maatschappelijk / Mens
Doelgroepen activeren om (meer) te lopen en hen daarbij waarnodig te faciliteren
- Onderzoeken welke doelgroepen met welke middelen/ interventies tot (meer) lopen aangezet kunnen worden, met specifieke aandacht hoe professionals en intermediairs hier een rol in kunnen spelen.
- Opschalingsmogelijk
heden van loopminuten-kaarten verkennen. - Lopen naar en tijdens de kinderopvang, peuter speelzaal en consultatie bureau stimuleren.
- Lopen meer aandacht geven in bestaande werk geversaanpakken, zoals Werken in Beweging.