Samen oplopen

Waarom doe je mee aan de City Deal?

Marit Gresnigt, Susanne van der Kleij, Frank Hart, Marlies Wouters–van Leeuwen

‘Kansen voor de voetganger goed in het oog’

Susanne van der Kleij Trekker voor I’M BINCK van de City Deal Ruimte voor Lopen

“Sinds 2011 werkt stichting I’M BINCK samen voor de ontwikkeling van een authentieke, inclusieve en circulaire Binckhorst. Doordat ruimte voor de voetgangers één van onze speerpunten is, was deze City Deal een prachtige kans. Voorwaarde voor ons was de deelname van de gemeente Den Haag. Want alleen door actieve samenwerking komen we verder op wandelgebied.

Door ons te verbinden met het netwerk van Ruimte voor Lopen maken we meer impact. We leren van elkaar en profiteren van de goede ideeën van gemeenten, provincies en andere (kennis)organisaties. Samen zetten we de voetganger breder in de aandacht.

Onze unieke BINCK-kracht? We zitten letterlijk in de buurt, waardoor we goed zicht hebben op kansen om op korte termijn meer ruimte voor de voetganger te maken. Verder is ons netwerk groot en zijn we een kei in het koppelen van mensen en kennis.”

Van kinderschoenen naar innovatie

Marit Gresnigt Beleidsmedewerker Mobiliteit & Energie bij gemeente Tilburg

“Voor het tijdperk van Ruimte voor Lopen moesten we op zoek naar kennis; het gemeentelijke voetgangersbeleid stond nog in de kinderschoenen. Tilburg werkte wel samen met een klein aantal gemeenten, maar dit landelijke netwerk heeft beduidend meer invloed.

We hebben ontzettend veel aan onze partners en hun expertise. Een voorbeeld is onze inspiratie-app: daar zie je mooie ideeën en oplossingen de revue passeren. Stel je vandaag een vraag, dan denken andere deelnemers dezelfde dag nog mee over oplossingen.

En we ontwikkelen nu binnen een werkgroep een loop-netwerkkaart. Een innovatie waarbij we data bundelen over waar voetgangers van en naar bewegen, waardoor we meer kennis ontwikkelen. Dankzij de nauwe samenwerking met Nijmegen en Groningen versterken we elkaar en dragen we bij aan een mooi eindproduct.”


‘We hebben ontzettend veel aan onze partners en hun expertise. Een voorbeeld is onze inspiratie-app: stel je een vraag, dan denken de andere deelnemers dezelfde dag nog mee over oplossingen.’

‘Samen duurzame mobiliteit vergroten’

Marlies Wouters – van Leeuwen Adviseur Smart Mobility & Modellen bij Royal HaskoningDHV

Onlangs sloot Royal HaskoningDHV zich aan bij de City Deal. Een adviesbureau dat als slogan heeft: ‘enhancing society together’. “Wij zijn bezig met duurzaamheid, met een groene, gezonde leefomgeving. Goede bereikbaarheid is ook een punt. En daarin is een belangrijke rol weggelegd voor actieve mobiliteit: fietsen én lopen.

Samen met de andere partners willen we de aandacht voor de rol van wandelen vergroten. De voetganger moet meer serieus genomen worden bij het ontwikkelen van nieuwe straten, wijken en gebieden. Wij vinden samenwerking noodzakelijk, want er spelen veel andere belangen mee in de openbare ruimte: van verschillende vervoersmodaliteiten, bedrijven en overheden.

Binnen de City Deal Ruimte voor Lopen ligt onze focus op kennis delen met de andere partners en elkaar zo veel mogelijk inspireren. Om zo samen het nieuwe Nederland te realiseren waar duurzame mobiliteit de boventoon voert.”

‘We willen verbondenheid voelen met alle voorlopers’

Frank Hart Belangenbehartiger bij Wandelnet

“Wandelnet is een belangenorganisatie die aangehaakt is bij zowel het platform als de City Deal Ruimte voor Lopen. Sterker nog, wij zijn één van de initiatiefnemers van het platform. De missie van het platform sluit naadloos aan op de onze: Nederland aantrekkelijker en toegankelijker maken voor wandelaars. Dat kunnen we niet alleen, andere partijen zijn daarvoor nodig.

Mooi aan de City Deal vind ik dat de voetganger centraal staat in het denken en handelen van alle partners. De energie en dynamiek tijdens de bijenkomsten motiveert enorm. Heerlijk om op te trekken met voorlopers die niet alleen de wil, maar ook de middelen en/of invloed hebben om ons land wandelvriendelijker te maken.

Wandelnet brengt veel waardevolle kennis in over de relatie tussen wandelen en verschillende maatschappelijke opgaven. Voorbeelden zijn beweegarmoede, bereikbaarheid, duurzaamheid, woningnood en brede welvaart. Thema’s waar veel aangesloten gemeenten aan werken.”

‘Twee belangrijke doelen op het gebied van lopen:  voetgangers-veiligheid en het stimuleren van lopen’

Filip van As Programmamanager Voetgangersbeleid bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en coördinator van het Platform Ruimte voor Lopen

“Het Ministerie van IenW is initiatiefnemer van het Platform Ruimte voor lopen en actief partner van de City Deal. “Zo geven we invulling aan twee belangrijke doelen van het ministerie op het gebied van lopen: voetgangersveiligheid en het stimuleren van lopen.

Momenteel werk ik samen met partners uit het netwerk aan twee toolboxen. De toolbox loopbeleid – eind dit jaar gereed – biedt gemeenten hulp bij het opzetten of verder ontwikkelen van loopbeleid. Volgend jaar volgt de toolbox loopstimulering, met handige tools voor gemeenten om mensen te stimuleren vaker en verder te lopen. Beide mooie voorbeelden van hoe we kennis en ervaring uit dit netwerk verder willen brengen.’

“Ik was in 2021 betrokken bij de opzet van deze City Deal. En sindsdien zie ik het groeien. Er wordt zoveel ervaringen opgedaan, kennis gedeeld. Heel waardevol. Zeker in het besef dat lopen steeds meer een maatschappelijk thema wordt. Met dit netwerk hebben we een hele goede basis om dat te gaan voeden.”

City Deal logo